REPORT
Je to za nami. Bezprostredné emócie už stihli vychladnúť, horúce hlavy strčili svoje ozdoby do kýbľov s vodou a nešťastníci, čo sa nezúčastnili, si už iste urobili názor podľa duchaplných internetových diskusií.

Tento raz to ale nebude klasický report. Nestál som totiž ako obvykle niekde vzadu mimo najhoršieho hluku, ani si nepodával ruku s pohárikmi pri bare, tobôž nebehal s foťákom a snahou urobiť aspoň jeden pozerateľný záber. Tentokrát som si to pozrel pekne krásne z pódia. Aj a okrem iného.

Cvikačky na dverách hlásili môj príchod na Bernolák čosi po štvrtej poobede; veď, patrilo by sa priložiť ruku k dielu, keď už túto akciu akože organizujeme pod hlavičkou nášho/vášho (vyber podľa momentálnej nálady) webu.

Do ruky fasujem lepiacu pásku, vlastne dve, a hor sa na steny lepiť čierne fólie. Čierna síce je dostatočne cool, no dôvod máme prozaickejší. Svojim budúcim návštevníkom dôverujeme, preverujeme však ešte radšej a maľovanie sály sa nám naozaj hradiť nechce. Navyše, keď cenou za Skeč Battle sú spreje.

Skeče? Hodina limit, slovo „Šuter“ a za jedným stolom pätnásť talentovaných chlapíkov s papierom a fixkami. Maľovanie rozbehnuté na plné obrátky, my však radšej vešiame reklamné bannery, ktoré sú príliš veľké, príliš málo výrazne, sponzori majú príliš optimistické požiadavky na umiestnenie a nás to pomaly nebaví. Tiež príliš.

Víťazov skečov si prečítajte inde, našej úderke z reklamy však v tom čase už povinnosti končia, ľadnička v bekstejdži, čuduj sa svete, z toho stolíka nakoniec nepadá, svetlá sú premiestnené – čiže projekcia nakoniec fungovať bude - technika pozapájaná. Už len príchod prvých, druhých a ďalší ľudí. Ktorých sa nakoniec zmestí habadej.

Presun hore, beatbox battle s víťazným Wydryduchom a odlepujúce sa FM_ko. Niekoľko fotografov a len piati zúčastnení, čo trochu zamrzí. Isté pokusy sú vcelku detinské, iné pobavia, ľudia ale spokojní. Nuž, prejdime k hlavnému programu.

Šestnásť budúcich zápasníkov sa pomaly a napäto zgrupuje pod pódiom. Miro Dick celý nervózny kontroluje situáciu, nasleduje zoznamovanie sa s navzájom ešte neznámymi osobami, prehodenie pár zdvorilostných fráz s osobami známejšími. Chýbajúci Lucco, Spank za kotúčmi a Seratom a dvaja rozbehnutí moderátori v podaní kabrioletu Konko „Billy“ Hollywood a Lyrik „Pavol“ H hľadajúci dav a porotu. Presúvame sa do kresla s najlepším výhľadom a spočiatku najhorším zvukom, aby sme v zložení najnenávidenejšej trojice všetkými Shomiho „houmís“ držali v prstoch spúšť sobotného večera.

Predovšetkým by však kolegovia osvetľovači mohli zhasnúť svetlo svietiace priamo na Veca a zvukári by mohli zapnúť odposluchy. Niežeby sme inak nehodnotili podľa sympatií, kamarátstiev a marketingového ťahu, ako predať nové Strapovo EP. Pretože aj tento raz sme samozrejme kúpení, zbavení súdnosti a vkusu.

Iste, rozhodovanie nebolo vždy jednoznačné. Sedíme tam však traja, po každom dvojkole prehodíme pár viet, niekedy padnú iba mená, inokedy aj nejaké argumenty. A občas poznámka, že z týchto dvoch by si nezaslúžil postúpiť ani jeden, to radšej vezmime toho druhého z minulého kola.

Choroba slovenského freestyleu bohužiaľ žiari aj vo svetle celoslovenských reflektorov. Frázy a frázičky, verklíkovanie a rôzne „blablabla“, občas nuda na umretie, vtip treba hľadať lupou, niekedy pocit, že chlapci si tie texty písali pred chvíľou, no občas sa rozjasní a padnú slová aktuálne, priame a trefné, reagujúce na predchádzajúce repliky a dianie na pódiu. Práve toto je freestyle, a nie nekonečné „kokot, piča, mama, tata“. Kocúrkovo.

Nebudem sa tu rozpisovať kto postúpil a prečo sme sa tak rozhodli. Nebolo to vždy jednoduché, niekedy zavážila viac technická stránka rapu, inokedy vtip, raz tuším téma a niekoľkokrát i zakomplexovanosť (či už poroty alebo rapperov, to nech si rozhodne každý sám. Osobne o žiadnom relevantnom komplexe neviem). Napokon, záznamy budú ...

Myslím, že finále Idea a Strapo bolo v poriadku, obaja na mňa pôsobili ako najvyzretejší freestyleri z daného pavúka a pobaviť som sa tiež celkom pobavil. Práve pri finále sa nám rozhodovalo najťažšie, dilema, či dáme aj ďalšie kolá, bola vcelku veľká, no keďže po troch dvojminutových to bolo u všetkých troch rovnaké meno, nebolo čo vymýšľať. Strapo. Možno nebol vo všetkých kolách lepší, ale v dvoch z troch aspoň podľa nás áno.

Chlapec si teda odniesol aj druhý pohár, nejaké tie peniaze, slávu a historické prvenstvo v obhájení. I keď pri štyroch ročníkoch hovoriť o nejakej histórii je celkom odvážne.

Určite sme svojim rozhodovaním niekoľkých ľudí potešili, iných naopak riadne nasrali. Najmä kamarátov a kamarátky vypadnutých rapperov. Koniec koncov, rozhodovanie to bolo subjektívne, akurát v trojici, ktorá čosi o rape vie. Či už sa vám to páči alebo nie. A či už máte cez oči pásku svojich parťákov z ulice.

Klasicky, po konci battlu väčšina ľudí uteká kadeľahšie, pritom akosi prichádza o to najlepšie, čo noc zo soboty na nedeľu priniesla. Francúzsky DMC šampión, dídžej Netik, predvádza divadlo, ktoré som dodnes tak úplne nevstrebal. Výborne vyselektovaný párty set plný už klasických hiphopových hitov a do toho turntable triky s neskutočne strojovou presnosťou. Beat juggling alebo rutiny, chlapík akoby mal ruky prirastenú k faderom a platniam.

Čistý výber, čistý mix, čisté schopnosti. Naše ústa otvorené, slovenskí hiphopoví dídžeji len neveriacky krútia hlavami a zvyšní ľudia pod pódiom, ktorí sa miestami bavia a miestami nechápavo pozerajú, čo to vlastne ten Frantík s tými platňami preboha vystrája, vyzerajú byť tiež milo prekvapení.

Po Netikovi si za gramofóny stúpa DJ Maztah, po zhruba polhodine však svoj set končí, ľudia sa totiž medzičasom rozutekali domov, ochranka by už tiež rada vypadla, tak sme ten majáles nakoniec rozpustili. A rozprávka o tom, ako dve nepodarené kozliatka upratovali sálu, vás asi zaujímať nemusí.

Výsledné hodnotenie akcie nechám na niekoho objektívnejšieho. Tuším takých bolo tisíc päťsto. Plus mínus. Záväzky? Nabudúce tie klince do Sky Europe zabijeme hneď. A Shomi už fakt postúpi. Ak na to nabudúce bude mať...

(Koniec. Aj tak už je tento text ako telenovela.)



FOTOREPORT  [Hore]




TRACKLIST  [Hore]
Lanto a Štvanec
1.kolo - Obie Trice - Cry Now
2.kolo - Jae Millz - I Like That

Čipso a Strapo
1.kolo - Jadakiss - Times Up
2.kolo - Swollen Members feat. Moka Only - Bring It Home

Killa a Lektor
1.kolo - Sabs Entourage - I Choose You
2.kolo - Joe Budden - Focus

Shomi a Nostra
1.kolo - Dmx - Get It On The Floor
3.kolo - Lloyd Banks - On Fire

Godot a Ďalšívporadí
1.kolo - Mobb Deep - Got it twisted
2.kolo - Young Buck - Let Me In

Rodeez a Zelo
1.kolo - Sly Boogy - That’z My Name
2.kolo - Akon - Locked Up

Fester a Bio
1.kolo - AZ - The Format
2.kolo - Pitbull - Back Up

Lil Idea a Luko
1.kolo - Jadakiss - Checkmate
2.kolo - Cassidy - I´m a Hustla

Lektor a Nostra
1.kolo - Mobb Deep feat. 50 Cent & Nate Dogg - Have A Party
2.kolo - Lady Sovereign - Love Me Or Hate Me
3.kolo - M.I.M.S - This is Why I´m hot

Lanto a Strapo
1.kolo - 50 Cent - Talk About Me
2.kolo - Dj Khaled - Holla At Me

Zelo a Ďalšívporadí
1.kolo - 50 Cent - If I Can't
2.kolo - Mobb Deep - Give It To Me

Lil Idea a Bio
1.kolo - Eminem - Role Model
2.kolo - The Game - Put You On The Game

Lektor a Strapo
1.kolo - G-Unit - Stunt 101
2.kolo - Lloyd Banks - Hands Up

Zelo a Lil Idea
1.kolo - Tony Yayo - So Seductive
2.kolo - Jim Jones - We Fly High
3.kolo - G-unit - Poppin Them Thangs

Finále Strapo a Lil Idea
1.kolo - Redman - Let's Get Dirty
2.kolo - Mobb Deep - Put 'Em In Their Place
3.kolo - Mobb Deep - Shook Ones Pt. 2

Naša veľká vďaka patrí 4 osobám, ktoré spísali zoznam použitých beats (ktoré poznali) z ročníkov 2005, 2006 a 2007. Zaujímavosťou je, že dji Viktor Hazard, Lucco aj Spank zahrali vo finálovom 3.kole Mobb Deep - Shook Ones pt.2 :)
V prípade ak poznáte iné "inštrumentálky" z kôl, ktoré tu niesu napísané, ozvite sa prosim na náš e-mail.



PLAGÁTY  [Hore]


















PAVÚKY  [Hore]










ZÁZNAMY  [Hore]
ČO KTO DĹŽKA
1.kolo Lanto a Štvanec 10:07 min.
1.kolo Čipso a Strapo 5:12 min.
1.kolo Killa a Lektor 5:17 min.
1.kolo Godot a Ďalšívporadí 6:31 min.
1.kolo Rodeez a Zelo 5:19 min.
1.kolo Fester a Bio 4:59 min.
1.kolo Lil Idea a Luko 5:23 min.
1.kolo Shomi a Nostra 8:37 min.
Exhibícia Džuso (beatbox exhibícia) 5:07 min.
2.kolo Lanto a Strapo 9:37 min.
2.kolo Nostra a Lektor 8:57 min.
2.kolo Zelo a Ďalšívporadí 4:19 min.
2.kolo Lil Idea a Bio 4:44 min.
Semifinále 1 Lektor a Strapo 5:27 min.
Semifinále 2 Zelo a Lil Idea 7:19 min.
Finále Strapo a Lil Idea 13:12 min.
Exhibícia Strapo exhibícia 5:51min.
Exhibícia Dj Netik (svetový šampión DMC 2006 / FR) 96:21 min.
Video Kvalifikácia Košice - Videozáznam 25:38 min.




VIDEA  [Hore]








ArtAttack Freestyle Battle © 2007 Keysmatic feat. Róbert Zeleňák