REPORT
Pre nás najpodstatnejšia časť sobotňajšieho indoor festivalu s názvom Prvý máj, sa odohrala v klube Babylon na ArtAttack hip hop stage-i. Hlavné body programu tvorili slovné bitky toho najlepšieho, čo doma máme, a tak sa oplatilo počúvať, čo si pre nás pripravili i nepripravili.

V čase, keď sa všetko malo začať, bola hala ešte len riedko zaplnená, tak bolo jasné, že na pláne je neplánované oneskorenie. Celým večerom sprevádzal mierne indisponovaný moderátor Konko. Jeho prvou úlohou bolo predstaviť porotu, ktorú tvorili Midi a víťaz minulého ročníka Čistychov. Ten tiež vybral jedného lola z publika ako tretieho člena, dôležitého asi ako...

Keď sa o podklady pre battle začal starať Viktor Hazard, všetko sa spustilo. Malú zmenu medzi súťažiacimi spôsobil akurát Zverina, ktorý ostal doma. Za neho nastúpil Sketa, no hneď v prvom kole ho vyradil Anine. Z ďalších sa jasne prebili Ušo nad Hummorom, Štvanec nad J-om, Jerry nad R.O.K.Z.-om, a Ledko potopil Mojemenonenidôležité. Proti Kaidžasovi nastúpil Dža, nad ktorým by som vyhrala asi aj ja, ale ľudia ho aj tak vypískali. Nerozhodnými sa však stali Ize a Šulo, a tak im pridelili dve kolá navyše, v prvom na tému Chcem tvoje gate, a v druhom s polovičným časom na tému Čo tu chceš. Izemu sa zrejme zapáčila, keď ju dookola opakoval, a tým bola jasná jeho nepriama rezignácia a umožnil postup Šulovi. Na záver úvodných bitiek vystúpili Moe a Michadelik, ktorí predviedli fakt že tučné kolo, no porota v tomto prípade podľa mňa neobjektívne rozhodla pre Moeho.

Po tejto nádielke sme si mohli oddýchnuť počas exhibície nitrianskeho dja Lucca. Na 2. kolo sa gramcov chopil opäť dj Amen2. Tu sa stretli Anine, ktorý odstavil homeboy-a z Kostrymosta Uša a podobne to vyriešil Štvanec so Šulom, no to už sa zdalo, že im pomaly dochádza dych. Náladu opäť oživili Kaidžas s onedlho vypadávajúcim Jerrym a po nich Moe vyradil Ledka. Do semifinále sa išlo bez prestávky, a narade bol súboj Štvanec vs. Anine. Štvanec si obhájil svoje dreddy (jo!), a možno aj tým sa posunul do finále. Ešte predtým bolo však treba rozhodnúť, s kým si tam vlastne ten freestylový battle rozdá, a tak nastúpili Moe vs. Kaidžas.



Keď to ešte doteraz nikomu náhodou nedošlo, tak teraz už muselo byť každému jasné, že na pódiu sa v tento večer predviedli tie najlepšie esá vo svojom obore. Predviedli totiž taký nárez, že ani po dvoch kolách sa nevedelo rozhodnúť, kto postúpi. Avšak nadelili im tému Zbúram tvoj hrad a Moe sa (možno v afekte) tejto téme vyhol, takže Kaidžas zase prešiel.

Počas semifinále sa na svoje krátke predstavenie už pripravoval Dj Ahmaad zo Sarajeva, a pauza pred finále bola teda celkom pestrá. Do svojho setu totiž zaradil hitíky ako ABC od Jackson5 či Let´s Dance od Davida Bowieho – zaujímavé podanie. Vo finále sa stretli tí najčastejšie spomínaní, čiže Štvanec a Kaidžas. Počas večera sme si už všetci urobili mienku o freestyle finalistoch. V tomto tučnom kole bol Kaidžas vyzvaný aby prestal battliť a začal freestylovať a naopak, Štvanec aby prestal freestylovať a začal battliť.

Náhoda je blbec a porota rozhodla pre Kaidžasa, ktorý sa tým stal definitívnym víťazom tohtoročného ArtAttack Freestyle Battle. Následne na to sa ešte slovne pobil s minuloročným víťazom Čistychovom, a na to netreba žiadnu porotu, aby sa videlo, kto je lepší. Vecko sa opäť nedostavil, a do konca sa o hudbu kvalitne postaral Dj Hajtkovič, aby si už Amen mohol vydýchnuť. Takže niektorým v tento večer prialo šťastie, a tým ostatní sa aspoň dobre zabavili.




FOTOREPORT  [Hore]



ZÁZNAMY 2005  [Hore]
ČO KTO DĹŽKA
Záznam z relácie Sampler 3:50 min.
1.kolo Yze a Šulo 11:59 min.
1.kolo J a Štvanec 6:12 min.
1.kolo Jerry a R.O.K.Z. 5:34 min.
1.kolo Kaidžas a Dža 6:18 min.
1.kolo Ledko a Mojemenonenidolezite 9:24 min.
1.kolo Michadelik a Moe 5:52 min.
2.kolo Anine a Ušo 5:57 min.
2.kolo Šulo s Štvanec 6:02 min.
2.kolo Jerry a Kaidžas 6:03 min.
2.kolo Ledko a Moe 5:17 min.
Semifinále 1 Anine a Štvanec 7:51 min.
Semifinále 2 Kaidžas a Moe 12:46 min.
Finále Štvanec a Kaidžas 16:07 min.
Exhibícia Čistychov a Kaidžas 18:49 min.



TRACKLIST 2005  [Hore]
Yze a Šulo
2.kolo - The Roots - Don´t say nuthin´
3.kolo - H16 - Jednašeska ftvojom klube

J a Štvanec
2.kolo - Mykill Miers - World war 1

Jerry a R.O.K.Z.
2.kolo - Vec a Kontrafakt - Si sereš do huby

Kaidžas a Dža
2.kolo - Jadakiss feat. Nate Dogg - Time's up

Ledko a Mojemenonenidoležite
3.kolo - Kontrafakt - Moji ľudia

Michadelik a Moe
2.kolo - Dr.Dre feat. Obie Trice and Eminem - Body Guard

Anine a Ušo
1.kolo - Kontrafakt - Najstaršia vlastnosť
2.kolo - Nas - I know I can

Šulo a Štvanec
2.kolo - Rendezska SK - R-SK

Ledko a Moe
1.kolo - Rendezska SK - To snáď né!
2.kolo - Nas - Made you

Anine a Štvanec
2.kolo (iba Štvanec) - Drvivá menšina - Dneska každý chce žiť

Kaidžas a Moe
1.kolo - Dilated peoples - Worst comes to worst
3.kolo - 50 Cent - Disco Inferno
4.kolo - The Game - How we Do

Finále Štvanec a Kaidžas
2.kolo - Terror Squad - Lean back
3.kolo - Mobb Deep - Shook Ones Pt. 2

Exhibícia Čistychov a Kaidžas
1.kolo - AMO - Bratislava
3.kolo - Lloyd Banks - On fire

Naša veľká vďaka patrí 4 osobám, ktoré spísali zoznam použitých beats (ktoré poznali) z ročníkov 2005, 2006 a 2007. Zaujímavosťou je, že dji Viktor Hazard, Lucco aj Spank zahrali vo finálovom 3.kole Mobb Deep - Shook Ones pt.2 :)
V prípade ak poznáte iné "inštrumentálky" z kôl, ktoré tu niesu napísané, ozvite sa prosim na nás e-mail.




PAVÚK AAFB  [Hore]


ArtAttack Freestyle Battle © 2007 Keysmatic feat. Róbert Zeleňák