REPORT
Prvý máj je sviatok práce. Tohtoročný prvý máj bol však o to viac sviatočnejší, že naše milované Slovensko po rokoch útrap a odsudzovania konečne vstúpilo do "vysnívanej" Európskej únie a tak nastúpilo na cestu sľubovaného blahobytu, rozvoja a pokroku.

Prvý máj bol tiež názov festivalu elektronickej hudby, ktorý sa uskutočnil v troch Bratislavských kluboch Babylon, Duna, Učko a za podľa môjho názoru naozaj symbolické vstupné 150,- ponúkal kvalitne obsadený line up, ktorý zaberal široké hudobné spektrum, takže na svoje si prišiel milovník DnB, break beatu, ale rovnako tiež rapu.

Ja sa bližšie pozriem do Babylonu, kde sa uskutočnil prvý oficiálny Freestyle Battle o pohár a finančnú odmenu. Freestyle nie je v naších končinách ničím novým, po množstne lokálnych battlov, kde išlo v podstate iba o prestíž a kde si to "rozdávali" Karol s Ferom a niekedy aj s Mišom, sa uskutočnila na svoje pomery priekopnícka akcia v battlovaní, prvá svojho druhu na Slovensku, za účasti "tých najlepších" freestylerov, aby ukázali čo dokážu. Taktiež išlo o prestíž, ale už nie lokálneho charakteru. Byť najlepší frístajler Slovenska a získať k tomu pohár a odmenu nie je na zahodenie, každý chce vyhrať a je jedno aké ma vnútorné pohnútky.

Začiatok samotného battlu bol ohlásený na 23:00, ale ako to väčšinou býva, vyskytol sa polhodinový sklz. Babylon je priestor na organizovanie väčších akcií a preto som mal malú obavu, že by sa nemusel zaplniť. Moje obavy sa rozplynuli po jedenástej, keď bol klub slušne zaplnený, hmmm...skôr plný. Tento rok sa v Babylone uskutočnili už tri "väčšie" rapovačky a s kľudom môžem povedať, že táto štvrtá mala návštevníkov naozaj dosť. Zvuk bol špičkový, žiadne šušťanie, či pískanie a rozumieť bolo všetkým MC´s, čo malo za následok búrlivé reakcie publika. Tiež musím vyzdvihnúť svetelnú aparatúru a rovnako môžem prehlásiť, že doteraz žiadna rapovačka v Bratislave ani náhodou nezavadila o svetelný park takýchto rozmerov a schopností.



Pravidlá boli jednoduché, dve kolá po jednej minúte do toho istého podkladu, pokiaľ nestačili dve kolá, rozhodlo tretie. Niekedy som bol až neskutočne zaskočený, prekvapený a vo vytržení ako sa dokázali niektorí chalani perfektne trafiť a položiť súpera ... ťažko sa to opisuje, kto sa nezúčastnil a nevidel, môže hlboko ľutovať. Je pravdou, že niektorí MC´s sa trochu podľa môjho názoru precenili, ale sú o skúsenosť bohatší a nabudúce budú možno k podobnej akcii pristupovať s vačším rešpektom. Vyjadrovať sa k jednotlivým battlom nemá cenu, keďže mal každý návštevník svojho favorita a je samozrejmé, že fandil jemu.

Porota v zložení Rytmus, Vec a Tafrob z Čiech sa snažila byť nestranná a nezaujatá, ale je normálne, že sa nájdu ľudia, ktorí neboli s jej verdiktmi vôbec spokojní, skôr naopak. V drvivej väčšine sa útočilo na rodinných príslušníkov a na súpera ako objekt posmechu. Bolo naozaj zaujimavé sledovať jednotlivých battlerov, ako sa dokázali pohrať so slovami každý svojským spôsobom, niektorí vtipne a s nadhľadom povedané tiež rozumne a iní vôbec. Semifinále prebehlo viac v priteľskom duchu ako prvé kolá, pretože viacerí zúčastnení sa samozrejme poznali a tak narážky na mamu a rodisko úplne zmyzli, čo trochu sklamalo publikum, ale je to pochopiteľné... Do finále sa prepracovali po urputných bojoch Čistý chov a až do tohoto okamihu menej "známy" Jano z formácie Nová doba. "Išlo" sa na tri kolá po minúte, druhé a tretie kolo na tému, ktorú vymyslela porota. Battle bol celkovo vyrovnaný, nakoniec však rozhodli Danove skills a skúsenosti a tak sa práve on bude môcť "pýšiť" historicky prvým víťazstvom vo Freestyle battle-i. Po finále ešte Tafrob exhibične zafrístajloval s víťazom a bolo po bitkách.

Samotná akcia podľa môjho prieskumu zaskočila veľký počet ľudí, myslím v dobrom zmysle slova. Nikto také niečo nečakal, keďže nikto podobné niečo na Slovensku nezažil... a ohlasy typu: "Tento battle my dal viac ako všetky koncerty dokopy, beriem s potešením a úsmevom". Myslím, že si na akcii každý našiel niečo-niekoho, čo ho skutočne úprimne pobavilo, aj keď sa určite opäť nájdu ľudia, ktorí budú tvrdiť, že to bolo napiču len z princípu, ale to je tragédia sama o sebe... Pretože na party prišlo veľa mladších návštevníkov, rovnako ako ľudia, s ktorými som sa bavil aj ja zastávam názor, že v krátkej dobe môžeme očakávať, že u nás nastane frístajlový búúúm a v budúcnosti nebude v pavúku iba 16 MC´s.

Ako som už napísal vyššie, určite stálo zato prísť sa pozrieť, kto nebol môže ľutovať - možno o rok sa opäť stretneme na freestyle battle-i priatelia...



FOTOREPORT  [Hore]



NÁZORY  [Hore]

1. Čo si myslíš o myšlienke celoslovenského freestyle battle-u?
2. Prečo by si ľudia mali ísť pozrieť 2 ročník tohto podujatia?


Vec / Trosky - Dobrá akcia s výbornou ideou, rovnako aj zloženie súťažiacich. Kvalita. Chýbali tam nejakí freestyleri ako napr. Moja Reč , ktorí sú vážne dobrí. Čo sa týka organizácie, bolo dobré, že bola akcia prepojená s dvoma inými akciami na ďalších dvoch miestach. Ľudia z iných klubov sa prišli pozrieť a práve od takých ľudí som počul pozitívne ohlasy. Od takých ľudí, ktorí nikdy predtým nič podobné nevideli. Myslím, že o budúcnosť a pokračovanie je postarané...

Opak / A.M.O. - Je to asi najzábavnejšia rapová akcia. Teda minuloročná bola určite. Ten minulý battle sa mi lúbil po rôznych stránkach. Priestor aj scéna bola veľmi korektná a rganizácii samotného programu sa tiež veľa vyčítať nedalo. A prečo opäť ísť? No lebo.

Cela / Nová doba - Dobrý nápad. Možno by sa mohol "povýšiť" na oficiálne majstrovstvá Slovenska vo freestyle. A prečo sa ísť pozrieť? Lebo je to popiči ne :)

Lumír / Hip-hop.sk - Veľmi dobrý nápad, z ktorého by sa mohla stať zaujímavá tradícia, pokiaľ sa bude vylepšovať prvotná myšlienka. Vlani bolo cítiť nedotiahnutosť pravidieľ. Dúfam, že to bude tento rok lepšie. Treba to vidieť, pretože na Slovensku zatiaľ nie je žiadna iná akcia, na ktorej by mohli vidieť toľko mcs pohromade.

DJ Spinhandz - Konečne sa toho niekto zhostil na úrovni. Mladý to potrebujú, potrebujú mať možnosť zviditeľniť sa, dokázať starým psom že je tu nová krv. Pretože X krát sa stáva, že niekto má naozaj iba meno, ktoré ho drží a slúži mu ako argument a ochranný štít... Ľudia by si mali uvedomiť odkiaľ Hip-Hop vzišiel. Battle sú tu odvtedy odkedy je tu Hip-Hop sám. Začali to B-Boys v Južnom Bronxe na kuse kartóna niekde na rohu ulice, mc´s sa chytili hneď ako vznikli prvé párties a večierky, na ktorých sa mlelo do mikrofónu. Nie toto nie je idealizácia starých časov ako sa mnohí "za vodou - money cash" rapaz snažia tváriť dnes, že Hip-Hop je iba pre vybraných ľudí... Hip-Hop je pre vás všetkých! Battle sú rôzne, lokálneho charakteru, sídliskového charakteru a podobne. Celoslovenského charakteru dáva do pozornosti to, že prihlásení by mali spĺňať isté kvality, inak sa zhovadia pred celým národom. No nie ste na to zvedaví ? Z iného hladiska battle sú tie akcie, kde môžete vidieť i zástupcu "samých seba" svojimi skillz za vás nakopať do prdele každého komu by ste to priali a o ktorom si možno myslíte že jeho vytvorený fame predbieha jeho kvality. Toto všetko si mnohé celebrity uvedomujú a nechcú sa zúčasňovať takýchto podujatí.( čo sa týka i dj battlov). Záverom zhrnuté: Battle sú tie veci, ktoré ma človek práve v sebe a dokáže si ich v pravý čas na mieste obhájiť a to mňa ako i vás by mohlo zaujímať ...

DJ Kam?čo? - Dobrá myšlienka, s tým, že pre kvalitu podujatia by bolo dobré spraviť súťaže vo voľnom štýle napr. v 4 mestách, akože krajské súťaže, na každom by sa vybrali napr. 3 finalisti, no a potom spraviť tzv. finále vo voľnom štýle, kde by sa už stretli tí najlepší..., to všetko je samozrejme závislé od bubákov, ktoré sú k dispozícii. Ak to ľudí zaujíma, tak nech tam idú hlavne preto, že ich to zaujíma, potom kvôli inšpirácii, ak ju v súčasnom voľnom štýle ponúkanom na Slovensku ľudia nájdu, no a určite aj preto, že každý účastník súťaže by mal priniesť niečo nové, čo návštevníka takejto akcie akýmsi spôsobom obohatí, teda nemyslím len chod myšlienok, ale aj hlasový a rytmický prejav

Midi / Trosky - O myšlienke freestyle battlu si myslím, keď sa nad tým zamyslím, že je to dobrá myšlienka. Pre mňa je dôležité aby to bol naozaj battle, nie len fristajlované básničky. Len tak to má význam. Dúfam, že si to uvedomujú všetci čo súhlasili so svojou účasťou. Keď nie, bude sa musieť zmeniť názov akcie, alebo by sa mali volať len skutoční battleri. A prečo by sa ľudia mali prísť pozrieť? Bude to hiphopová reality show.

AD / JSS - Konečne niekto prišiel na to, že by sa to mohlo zorganizovať a má to vysokú úroveň, jednak obsadením, ale aj organizáciou. Je to akcia, ktorá dá jasnú odpoveď kto je na SK najflexibilnejší mc.

Lyrik H / JSS / Sampler - Je to zábavné a tí chalani to fakt vedia. A prečo ísť? Lebo je to zábavné a tí chalani to fakt vedia.


VIDEÁ  [Hore]



PAVÚK AAFB  [Hore]




ZÁZNAMY 2004  [Hore]
ČO KTO DĹŽKA
AAFB Video shot 8:58 min.
Záznam z relácie Streetbox nespite 5:30 min.
ArtAttack Freestyle Battle © 2007 Keysmatic feat. Róbert Zeleňák